Herken je deze 5 mkb-uitdagingen?

Veranderingen betekenen vaak onverwachte uitdagingen. Wie had bijvoorbeeld kunnen voorspellen dat het hybride werken zo’n vlucht zou nemen en dat we op compleet andere manieren contact met klanten en collega’s hebben? Het zijn slechts twee voorbeelden waaruit blijkt dat we uitgedaagd worden om ons aan te passen, ook als ondernemer. Aan deze 5 mkb-uitdagingen kunnen we wellicht samen iets doen.

Uitdaging 1: Meer moeten doen met minder mensen

De factor arbeid is in veel sectoren schaars. Daarom is het nog belangrijker geworden om waardevolle medewerkers in ieder geval te behouden. Dat kan, bijvoorbeeld door hen kwalitatieve interne doorgroeimogelijkheden te bieden. De keerzijde is dat er dan mogelijk voor de huidige functie opnieuw een gat ontstaat. Als je werknemers meer perspectief wilt geven dan kan het zinvol zijn te onderzoeken wat niet tot je kernactiviteit behoort. Eens? Managed IT Services en Managed Print Services zijn daar voorbeelden van. We doen het graag, omdat het XBC kernactiviteiten zijn.

Uitdaging 2: Kostenbesparing

Kosten besparen begint bij je uitgaven kennen. Wat betaal je bijvoorbeeld voor een werkplek, een printer of een software applicatie? Zijn er maandelijkse abonnementen voor afgesloten en passen ze  wel bij het hybride werken? Contracten uit het verleden hebben mogelijk geen rekening gehouden met het vele thuiswerken. Heb je geen tijd om dat uit te zoeken, dan helpen we daar graag bij.

Na het onderzoek, of bestaande rekeningen goedkoper kunnen, is het zinvol om samen na te denken of werkzaamheden anders ingericht kunnen worden. Daar valt vaak winst te behalen is onze ervaring. Als lokale XBC leveren we alles om digitale werkplekken efficiënter in te richten, bijvoorbeeld met Xerox en Microsoft oplossingen.

Uitdaging 3: Veranderingen in communicatie met klanten

De manier waarop mkb-bedrijven met klanten communiceren is ook veranderd. Ongetwijfeld herken je dat accountmanagers tegenwoordig ook in staat moeten zijn om online een goede salespitch te geven. Microsoft Teams valt niet meer weg te denken, ook niet bij ons. Maar hoe professioneel communiceer je als er klanten jouw bedrijf weer bezoeken? Schroom niet om contact op te nemen als dat een uitdaging voor je is, of als je denkt dat dit beter kan. Touchscreens helpen bijvoorbeeld om iets aan klanten nog beter uit te leggen. Zodat ze opgewekt bij jou de deur uitlopen.

Uitdaging 4: Digitaal veilig werken

Het zijn niet alleen de grote organisaties die slachtoffer zijn van cyberaanvallen. Dat valt onder andere te lezen in dit recente artikel van Business Insider. Zullen we samen eens in gesprek gaan om te zien wat we daar tegen kunnen doen? Er zijn vaak meer ingangen voor cybercriminelen dan je denkt, daarom moet digitale veiligheid bij ieder mkb-bedrijf op de kaart staan. Een antwoord kan bijvoorbeeld liggen in minder e-mail en het slimmer inrichten van werkprocessen. Maar net zo goed in het gebruiken van een veilige printer.

Uitdaging 5: Tekorten in de supply chain

Helaas ondervinden veel ondernemers de afgelopen tijd de gevolgen van een wereldwijde crisis. Leveringen, materialen of componenten, denk aan chips en elektronica, kunnen schaars of zelfs niet leverbaar zijn. Laten we ook in dit soort situaties als ondernemers met elkaar in gesprek blijven. Wie weet kunnen we elkaar juist nu versterken of andere creatieve oplossingen vinden. Dat is namelijk altijd de basis geweest van goed ondernemerschap!

Hoi, kan ik je helpen?